Het is al een tijdje dat FireFox mijn standaard browser is en ik blijf er altijd maar beter mijn weg in vinden.

Ik ga zeker niet beginnen de evangelist uithangen of beweren dat IE of Opera of wat dan anders ook gewoon slecht is en FireFox het enige zaligmakende, maar FireFox biedt toch wat voordelen ten opzichte van andere browsers.

Zo is FireFox toch een pak sneller en het starten en in de meeste basishandelingen dan pakweg Internet Explorer of – mijn vorige favoriet – Avant.

Verder het groot aantal Add-ons die beschikbaar zijn. Er zullen natuurlijk alternatieven zijn voor andere browsers, maar er zijn er gewoon enkele die tot op heden enkel bij FireFox bestaan en die zijn voor mijn doorslaggevend. Zo heb ik del.icio.us Bookmarks, Web Developer, het Nederlands Woordenboek en recentelijk ook IE Tab voor sites die echt niet werken onder FireFox (zoals Windows Update).

Verder gebruikte ik al een tijd afkortingen om snel te kunnen zoeken. In FireFox zitten er al een paar ingebakken zoals g voor Google en wp voor de Engelstalig Wikipedia. Wat ik miste was shortcut voor de website van Van Dale zodat ik snel en eenvoudig op de site van Van Dale kan zoeken.

Dit realiseren is helemaal niet moeilijk (met hulp via deze):

 1. Ga naar de website van Van Dale zonder specifiek woord.
 2. Rechtsklik in het tekstvak waar je het op te zoeken woord en selecteer Add a Keyword for this Search… in het popup menu
  image
 3. Vul de nodige gegevens in. Merk op dat het Keyword de code is die je laat voorafgaan bij de zoekopdracht (e.g. “vd woordenboek”)
  image
 4. We zijn er bijna, Nog een paar kleine aanpassingen. Open het Bookmarks menu, rechtsklik op de nieuwe bookmark en selecteer Properties.
  image
 5. Met een beetje geluk staat alles goed, Indien niet, moet je gewoon zorgen dat Location de volgende waarde bevat: http://vandale.be/opzoeken/woordenboek/?zoekwoord=%s
 6. En dan zoeken maar.

Dit kan je natuurlijk herhalen voor om het even welke site waarvan je de zoek/url structuur kan doorgronden.

Vader, echtgenoot, vriend, buur, collega en kennis.
Geen specifieke volgorde, geen enumeratie, "en" keuze lijst.
Voor de rest veel interesse en veel te weinig tijd.

Leave a comment