Vandaag dit gelezen in het o zo grote archief van De Standaard. Er bestaat dus nog een kans voor een adonis als mezelf.

Nerds zijn eindelijk cool

Sportieve spierbundels worden arrogant en dom bevonden

Volgens Amerikaanse tienerfilms raken ,,nerds’, jongens die wel studeren maar niet sporten, niet aan meisjes. Fout, schrijft de ,,Sunday Times’: nerds liggen zelfs goed in de markt.

Volgens Beauty and the nerd , dat vanavond op VTM start, liggen ernstige, intelligente jongens niet goed in de markt bij vrouwelijke schoonheden. Maar dat blijkt in praktijk niet (langer) te kloppen.

Jongens (of meisjes, want er zijn ook vrouwelijke nerds, al krijgen die minder aandacht) die academisch succes weten te koppelen aan een open karakter en een redelijk gevoel voor mode, zijn juist de populairste groep bij hun leeftijdsgenoten. De jock , de gespierde aanvoerders van footall- of basketploegen, worden in werkelijkheid vaak als arrogante pestkoppen beschouwd door hun klasgenoten, die vinden dat ze anderen gebruiken.

,,We hebben lang het beeld gehad dat intelligente en hard studerende jongeren als nerds worden beschouwd’, zegt Daniel Muijs, hoogleraar Onderwijs aan de universiteit van Manchester, ,,maar dat klopt niet langer.’ Dat blijkt onder meer uit een onderzoek aan de universiteit van Amsterdam, waarbij een kleine 300 jongens en meisjes van 14 aan twee middelbare scholen werd gevraagd om de eigenschappen te noemen die ze het meest bewonderen in hun klasgenoten.

Driekwart van de ondervraagden vond de vaak als cool afgeschilderde sportieve jongens arrogant en bedreigend, terwijl slechts 7 procent hen intelligentie toeschreef. Alleen hun rebels gedrag, zoals het tegenspreken van leraren of zelfs het geschorst worden, kon enige bewondering wekken. Maar de studiekoppen kregen meer respect, mede omdat meer dan de helft van hen bereid was anderen te helpen met hun huiswerk, en 59 procent van deze groep werd beschreven als ,,vriendelijk’.

Volgens professor Eddy de Bruyn van de universiteit van Amsterdam, wiens onderzoek werd gepubliceerd in het Journal of Adolescent Research , ,,hebben deze kinderen ook veel sociale intelligentie. Dit zijn geen nerds, want ze kunnen heel goed opschieten met anderen en ze begrijpen de interactie van een sociale groep.’

De filosoof Alain de Botton herinnert zich andere tijden. Toen hij in de jaren ’80 aan de chique privé-school Harrow studeerde, ,,was sportief zijn absoluut de enige weg naar populariteit. Wie academisch sterk was, liep grote kans op een pak slaag. Ik overleefde die jaren door de harde jongens aan het lachen te maken en hun huiswerk voor hen te doen. Dat dit nu is veranderd, is een triomf voor de middenklasse, die altijd al veel belang heeft gehecht aan intelligentie. Dat lijkt nu te zijn doorgesijpeld binnen het onderwijssysteem.’

Maar jah, het is weer bij de Amerikanen. Tegen de tijd dat de trend naar hier overwaait ben ik al over mijn zevende midlife…

Vader, echtgenoot, vriend, buur, collega en kennis.
Geen specifieke volgorde, geen enumeratie, "en" keuze lijst.
Voor de rest veel interesse en veel te weinig tijd.

Leave a comment