Gisteren nog geprobeerd met Photoshop onze kerstkaartjes in orde te krijgen maar helaas.

Alles lukte wel naar behoren maar de beeldkwaliteit op het einde van rit was bedroevend. Waar de originele beelden haarscherp waren, leken de bijgewerkte beelden niet meer genomen te zijn met een stevige zes megapixel maar met een el cheapo webcam.

Dan maar de hulp ingeroepen van een peprofessional. Een heel stuk op de goeie weg gezet in een relatief korte tijd. De kwaliteit was weer in orde gekomen, nu nog de kleuren.

Bedoeling is de beelden door te sturen naar foto.com. Nu zijn die mensen relatief goedkoop – om niet te zeggen dat ik geen goedkopere gevonden heb – maar hebben ze ook nog een kleurprofiel staan die je kan inladen in Photoshop zodat relatief kan betrouwen op de kleurechtheid van het resultaat.

Maar kleuren en kleuren zijn drie. Om kleurechtheid te garanderen, moeten alle onderdelen in de producten gecalibreerd zijn, dus ook mijn scherm. Maar hoe kan ik mijn scherm afstemmen op hun Frontier printer(s) – gezien ze meerdere printers hebben, vermoed ik ook dat er tussen de verschillende productielijnen zijn.

Nu heb ik op mijn bureau thuis aan “de” computer twee schermen hangen. Als ik de compositie op beide schermen bekijken, zelfs dan is er een hemelsbreed verschil tussen de kleurechtheid. Laat ik in eerste instatie maar eens kijken hoe ik de schermen op elkaar kan afstemmen. Er zijn nu eenmaal kleurprofielen voor de schermen zelf beschikbaar. Dan maar een profiel gekozen die de huidtinten iets natuurlijker maakt.

Naast het tot mij nemen van de nodige Photoshop kennis, ga ik ook maar eens wat zoeken hoe het nu precies zit met al die profielen.

Het profiel van foto.com toch maar niet gebruikt tijdens het opslaan van de compositie. Het verschil, op om het even welk scherm, was nu eenmaal te groot. Dan maar het standaard profiel van Photoshop gebruikt en nu maar hopen dat tijdens de afdruk er voldoende algoritmes gebruikt worden om de kleuren wat binnen de perken te houden. Nog een paar dagen en we zullen het resultaat wel zien. Zolang we maar niet in de situatie van vorig jaar (en ook hier en hier) verzeild geraken.

Vader, echtgenoot, vriend, buur, collega en kennis.
Geen specifieke volgorde, geen enumeratie, "en" keuze lijst.
Voor de rest veel interesse en veel te weinig tijd.

Leave a comment