Iets wat we de laatste dagen/weken/maanden al stevig voelen, werd het nu ook via de media bevestigd: spam is aan het escaleren dat het niet meer proper is.

Drie keer zoveel spam op zes maanden tijd

Het afgelopen half jaar is de hoeveelheid spam verdrievoudigd. Dat meldt de Sunday Times. In november werden wereldwijd 7 miljard ongewenst e-mails verspreid. Negen op de tien verzonden berichten zouden ongewenste reclameboodchappen zijn.

In november werden wereldwijd 7 miljard ongewenst e-mails verspreid. Voor de zomer was dat nog ‘maar’ 2,5 miljard, zegt Daniel Druker, onderdirecteur bij Postini, een beveiligingsbedrijf voor e-mails, in de krant.
Hoewel de meeste bedrijven hun netwerken voorzien van filters om al die ongewenste berichten tegen te houden, vinden de makers van spam daar steeds sneller een antwoord op.
Zo worden veel spamberichten verzonden vanaf ‘gekaapte’ computers. Omdat vanuit elke computer slechts een beperkt aantal spamberichten wordt verzonden, valt dat niet op en verschijnen ze niet op de ‘zwarte lijst’ van massale spamverzenders die worden geweerd.
Ook wordt de spam zelf aangepast om de filters te misleiden, bijvoorbeeld door het woord ,,viagra”, dat zo’n filter herkent en tegenhoudt, in twee woorden op te splitsen. Daarnaast wordt spam steeds vaker als bijlage in een beeld-file doorgegeven zodat de filter wordt misleid.

De Standaard 2006/11/19

Nu is het zo dat de aangehaalde technieken ondertussen al oud zijn. De nieuwe trend die ervoor zorgt dat er bij mij en dat bij alle mailboxen met allerhande anti-spam software toch nog spam doorglipt, is dat er altijd maar meer en meer mail bestaat uit abstracte tekst die samengesteld is uit flarden van heel normale tekst.

Er zal toch binnenkort iets anders uit de bus moeten komen om die rommel echt te stoppen.

Vader, echtgenoot, vriend, buur, collega en kennis.
Geen specifieke volgorde, geen enumeratie, "en" keuze lijst.
Voor de rest veel interesse en veel te weinig tijd.

Leave a comment