Volgende week is het Stormtocht. Dit is de kleine versie van de wandeltocht georganiseerd door de 2daagse. Nu trekt ik me normaalgezien helemaal niets van het parkoers aan, maar deze keer toch een beetje ondersteunende diensten verleend.

Een wandeltocht Рvoor de mensen die daar nog niet echt mee in aanraking kwamen Рis meestal meer dan ̩̩n enkel parkoers en dan met verschillende afstanden. Voor de grote tocht in mei (5 en 6 mei e.k.) is dat het hier gaat over 3 afstanden: 6, 12 en 21 km (de grote tocht is 6, 14, 24 en 42 km en dit ook nog eens tweemaal voor diegenen die echt willen).

Nu zitter er diehard wandelaars tussen die de vermelde afstanden nogal serieus nemen en graag op voorhand de exacte afstand kennen en tijdens het parkoers op de verschillende controle posten graag de afstand kennen die al afgelegd werd en die nog moet afgelegd worden naar eventueel de volgende controlepost en het einde.

Op zich allemaal niet moeilijk, maar toch een beetje werk. Je kan de verschillende parkoers natuurlijk zelf afwandelen en opschrijven, maar dat is ook niet echt objectief plus dat een mens dan een mobiele GPS of iets gelijkaardigs nodig heeft.

Dan maar vanop de computer geprobeerd hier een mouw aan te passen. Microsoft Mappoint heeft heel wat functies die ons daarbij kan helpen. Zo zit er een soort fluostiftje in die je gemakkelijk kan gebruiken om de route aan te duiden en tegelijkertijd toont het de afstand. Groot nadeel is echter dat je moet opletten de lijn niet te onderbreken of je hebt twee lijnen en dus twee afstanden. Wat er echter wel verbeterd is bij de vorige versie, is dat je nu vlot extra puntjes op de lijn zelf kan tussenvoegen. Dit is natuurlijk een stuk omslachtiger dan de lijn zelf trekken, maar als je zo al een lijn gemaakt hebt met een stevige 400 punten en je bent al serieus ver gevorderd, dan is dit toch een gemak. Ook kan je op die manier, en zeker in dit specifiek geval, snel eens kijken wat het effect zou zijn op het wijzigen van een deeltje van de route.

Wat helemaal leuk is, is dat je niet noodzakelijk wegen hoeft te volgen. En met die duinenpaden en boswegeltjes heb je nogal dat deze enkel op stafkaarten terug te vinden zijn.

Nu zit in Google Earh ook wel een gelijkaardige functie en wat handig is, is dat je ook de luchtfoto hebt die je wel toelaat de duinpaden en dergelijke te onderscheiden, maar het zal nog even wachten zijn totdat ze bij Google en aanverwanten beslist hebben om Blankenberge en omgeving ook in hoge resolutie aan te bieden.

Vader, echtgenoot, vriend, buur, collega en kennis.
Geen specifieke volgorde, geen enumeratie, "en" keuze lijst.
Voor de rest veel interesse en veel te weinig tijd.

Leave a comment