Daarmee weten we het ook weeral.

donderdag 27 juli 2006 | Bron: anp

Alleen stank en hor houden mug uit slaapkamermug

WAGENINGEN – Je ligt net in bed en valt bijna in slaap. Dan begint het gezoem: muggen. Massaal gaan ze ’s nachts op zoek naar menselijk bloed. De mens, die tijdens zwoele zomers toch al moeilijk de slaap kan vatten, lijkt alle fabeltjes te geloven om er vanaf te komen. De Nederlandse entomoloog Willem Takken van de Wageningen Universiteit weet wat echt werkt.

,,De bekendste fabel is nog wel dat muggen op licht afkomen”, zegt de insectenkenner. ,,Mensen stommelen ’s avonds voor het slapen gaan in het donker rond in hun slaapkamer, terwijl muggen op de geur van de mens afkomen, niet op licht.” Het is een hardnekkig muggensprookje, stelt Takken. ,,We kunnen honderd keer vertellen dat het niet klopt, maar mensen blijven erin geloven.”

De muggen komen af op onze lichaamsgeur. ,,Elke mens heeft een ander luchtje. Als je alleen bent, zal een mug je altijd steken als ze op zoek is naar bloed. Ben je met z’n tweeën, dan heeft de mug iets te kiezen en neemt ze de lekkerste. Het is een soort kiezen tussen verschillende soorten chocola.”

Vooral melkzuur, ammonium, kooldioxide en vetzuur zijn lekkere luchtjes voor muggen. ,,Iedereen heeft die stoffen van nature op zijn huid. We weten nog niet in welke verhouding de muggen dit het lekkerst vinden. Daarom kunnen we ook niet precies uitleggen wat ervoor zorgt dat de een wel altijd geprikt wordt en de ander niet.”

Alleen vrouwtjesmuggen steken. ,,Zij hebben menselijk bloed nodig voor de eiwitten die daarin zitten. De mug gebruikt dat voor de ontwikkeling van haar eitjes”, zegt Takken. De vrouwtjesmug leeft gemiddeld twee tot drie weken. Om de drie dagen legt ze eitjes. Daarvoor moet ze een keer haar maag volzuigen met bloed.

,,Daarom blijft een mug ook terugkomen, net zolang tot ze voldoende bloed heeft”, verklaart de insectoloog. ,,Heb je dus één mug in de kamer, dan kun je haar het best rustig laten steken. Daarna zoekt ze een stil en donker hoekje op en ben je zelf van het gezoem af.”

Zitten er meerdere muggen op de kamer, dan is het volgens Takken slimmer om aan de slag te gaan met citronella, muggenstekkers, horren en klamboes. ,,Als de muggen er al zijn, kun je hun reukorganen in de war maken of zelfs blokkeren met geurstoffen zoals citronella en DEET, wat in muggenstekkers en Autan (muggenstick) zit.” Daarnaast wil een ventilator nog wel eens uitkomst bieden. Muggen kunnen niet tegen de sterke luchtstroom op en waaien dus letterlijk weg. In onze contreien leven 21 muggensoorten. ,,De huismug steekt thuis, dan krijg je een doorsnee muggenbult. Ben je in het bos of op de camping, dan kun je gestoken worden door een andere soort, die bijvoorbeeld in een moeras woont. Daar kun je veel meer last van hebben. Je krijgt een schijf onder de huid of een veel grotere bult dan normaal.”

De muggenbult ontstaat doordat de vrouwtjesmug speeksel in de huid spuit om ervoor te zorgen dat het bloed niet stolt. Mensen reageren allergisch op dat speeksel en krijgen een jeukende bult. Takken: ,,De enige manier om muggenbeten te voorkomen is zorgen dat er geen muggen in de slaapkamer zitten. Met klamboes en horren kun je de hele familie goed beschermen, zelfs als je volgens een mug lekker ruikt.”

ht

(De Standaard – 27 juli 2006)

Nu nog meer weten van de vliegen!

Vader, echtgenoot, vriend, buur, collega en kennis.
Geen specifieke volgorde, geen enumeratie, "en" keuze lijst.
Voor de rest veel interesse en veel te weinig tijd.

Leave a comment