De klassieke dooddoenner deze dagen: “En… kun je je verwarmen?”
En Pierre, het antwoord is “tuurlijk”.
En in het serverlokaal nog veel meer.

Het is al een tijdje dat we een beetje miserie hebben met de koeling in het serverlokaal.

Een groot half jaar geleden hadden we een gaslek. Daardoor waren we de koeling even kwijt, maar met freecooling (gezien de vrij lage buitentemperatuur) konden we tijdens de panne alles netjes onder controle houden.

Nu is het echter van kwaad naar erger gegaan tussen dan en nu zodat we zelfs op een moment gekomen zijn dat de airco enkel ventileert.

De compressor heeft het begeven, nieuwe lekken hebben zich gemanifesteerd, etc. Blijkt dat we in het verleden een lek gehad hebben en het gas in contact gekomen is met water. En op termijn betekent dit dat de leidingen volledig dichtgeslibd waardoor het onmogelijk werd om nog goed te functioneren.

Dan maar extra mobiele units geplaatst om de warmte meester te kunnen.

Het grote probleem met dergelijke units is de afvoer van het condensvocht en het plaatsen van de buitenunit.

Het condensvocht wordt opgevangen in een cementemmer. Regelmatig controleren of die niet vol is en nog mooi onder de afvoer staat.

De buitenunit is iets moeilijker. De verbinding tussen de binnen- en buitenunit is vast en niet echt flexibel. Daardoor kunnen we de buitenunit niet tot buiten brengen waar het ten eerste mag en ten tweede kan. Oplossing dan maar is de buitenunit tot in het lab brengen en de vensters daar laten openstaan.

Zeker niet de ideale oplossing maar ongeveer de enige op korte termijn om toch het geheel draaiende te houden.

En ja, we hebben alle niet absoluut noodzakelijke systemen uitgeschakeld.

Nu gaan we proberen twee andere niet vaak gebruikte binnenunits te verplaatsen om toch op een deftige manier alles koel te houden zonder extra kopzorgen of bricolage. Het is tenslote nog voor een volledig jaar.

Vader, echtgenoot, vriend, buur, collega en kennis.
Geen specifieke volgorde, geen enumeratie, "en" keuze lijst.
Voor de rest veel interesse en veel te weinig tijd.

Leave a comment