Ik ben nog serieus aan het twijfelen over het al dan niet aanschaffen van een nieuwe TV toestel. Mijn voorkeur gaat op dit ogenblik nog steeds naar de Dell W3706MC maar ik ben aan het twijfelen over de opportuniteit van het moment.

Nu, die TV is HD ready maar geen echte HD. Het aanal pixels (1366 op 768) is al een stuk hoger dan wat men op een klassiek scherm te zien krijgt, maar haalt zeker nog niet het onderste uit de kan op het vlak van beeldkwaliteit. (meer op http://nl.wikipedia.org/wiki/HDTV).

Een tweede zaak is de tuner. Met een dergelijk toestel moet een mens wel overschakelen naar digitale signalen. Al is het maar om de ruis uit het signaal te weren. De keuze is dan Belgacom TV, Telenet Digitale TV, TV Vlaanderen of eventueel nog een paar andere zoals Euro1080. Het spijtige van al deze opties is dat een mens een externe tuner nodig heeft, met opnieuw een bijkomende afstandsbediening en een hoop kabels. Resultaat is dat de typische instellingen van het TV toestel moeten gebeuren via de afstandbediening van het TV toestel, de digitale kanelen selecteren met de afstandsbediening van “het bakske”. Vervelend, maar waar is dat ene huishouden met slechts één bakje om alles te bedienen? Tenzij daar waar ze een flashy model van http://www.remotecentral.com/ gekocht hebben. Nu is dat nog niet het ergste want we hebben er nu al twee: de TV en de HD/DVD Recorder.

Het is wel rond die recorder dat er problemen zijn, tenminsten wat het koppelen met “het bakske” betreft. De recorder wordt gekoppeld met een scart kabel. Nu kan die scartkabel het signaal van de decorder wel ontvangen, maar slechts één kanaal tegelijkertijd. Niet erg wanneer we één specifiek programma willen opnemen, maar wel serieus vervelend wanneer we willen kijken naar e.g. Canvas terwijl we tegelijkertijd iets willen opnemen van pakweg VT4. Nu is dat nog enigszins oplosbaar daar we gerust kunnen kijken naar het analoge signaal en het digitale opnemen of vice versa. Nog vervelender wordt het wanneer – en dit gebeurd echt wel – we de recorder programmeren om e.g. om 19h het nieuws op één op te nemen, om 20h20 Terzake op Canvas en om 21h de film op Kanaal 2 terwijl we niet thuis zijn. Niemand die de decoder diets kan maken net op die momenten van kanaal te veranderen en het kan ook niet de bedoeling zijn alles nog via de analoge tuner op te nemen

Niet echt ideaal dus.

Een alternatief om nog even te wachten zou kunnen zijn: nu een klassieke el-cheapo CRT aanschaffen, geen digitale televisie en alles op zijn analoogs houden. Binnen een jaar of vier/vijf volledig overschakelen naar een volwaardig HD LCD toestel met ingebouwde digitale tuner, en eventueel een andere recorder met eveneens een ingebouwde digitale tuner. Dit was het idee. Nu op zoek gaan naar een goeie en betaalbare CRT is echter geen eenvoudige zaak meer. De weinige CRT’s die er zijn, zijn goedkoop en niet fameus ofwel ook een stevige € 600 à € 700 maar wel goed.

Verscheurend, verscheurend…

Wordt vervolgd…

Vader, echtgenoot, vriend, buur, collega en kennis.
Geen specifieke volgorde, geen enumeratie, "en" keuze lijst.
Voor de rest veel interesse en veel te weinig tijd.

Leave a comment