Het is al een tijdje dat er hier een PC staat die slecht werkt.

En met slecht werken bedoel ik:

  • meestal tergend traag
  • de helft van de software werkt de ene keer wel, de andere keer niet
  • het opstarten is altijd een kwestie van geluk
  • vanalles is beveiligd maar dan ook weer te

Met andere woorden: niets aan te doen en volledig herinstalleren maar.

Het grote probleem om iets dergelijks te kunnen herinstalleren op een deftige manier, is dat een mens van iets anders moet kunnen opstarten dan de hard disk. Bij deze computer was dit echter anders ingesteld. En de enige plaats waar dit kan gewijzigd worden is de BIOS. En laat die nu toch wel met een paswoord beveiligd zijn die ik noch de eigenaar kent.

Niet veel alternatief dan dat paswoord ofwel verwijderen ofwel te weten te komen.

De eerste poging (met dank aan Google) zijn de klassieke achterdeurtjes zoals paswoorden die door het systeem de facto aanvaard worden, maar dit zonder success.

De tweede poging is met een stukje software proberen het huidige paswoord achterhalen ofwel kraken. Het aantal tools die hierbij behulpzaam kunnen zijn, zijn legio en heb ik dus zeker niet alles geprobeerd. Maar ook hier geen uitweg.

Dan maar de meest drastisch manier zekers: batterij verwijderen en de jumper zoeken die de volledige BIOS reset of beter nog (en minder risicovol) is de batterij verwijderen, stroom uittrekken en de computer proberen te starten. Op die manier is het laatste restje stroom weg, de cmos volledig leeg en kan bij de opstart weer alles normaal gedecteerd worden.

De laatste methode heeft me inderdaad verder geholpen en een goeie drie uur later was de computer volledig klaar met Windows en alle updates, Office en alle updates, AVG, Anti-Spam.

Vader, echtgenoot, vriend, buur, collega en kennis.
Geen specifieke volgorde, geen enumeratie, "en" keuze lijst.
Voor de rest veel interesse en veel te weinig tijd.

Leave a comment