Daarnet gelezen op http://www.nl.datanews.be/news/enterprise_computing/20060614007dat onze vrienden van de voetbalbond een stap verder gegaan zijn in het samenstellen van de speelkalender.
Over het nut van een dergelijke ontwikkeling kan ik enkel maar positief zijn.
Over de het feit dat dit nu pas gebeurd – ok, het is vrij ingewikkeld met uitzendrechten, kijkcijfers, veiligheid en dergelijke – is ondanks alles toch ten zeerste verwonderlijk.
Nu hebben wel de planners van dienst tijdens de vroege zomermaanden geen geldig excuus meer om tot een gat in de nacht te vergaderen.

Wat er ook van is, een deftig planningsprogramma maken lijkt me niet altijd even simpel.

Op het werk is het ook niet zo eenvoudig en de belangrijkste reden hiervoor is, is dat er nog steeds een menselijke factor op één of andere manier een grote rol speelt in het opstellen van de planning.
Het is niet alleen een kwestie van pure rekenkracht om alle mogelijke – wat zeker niet hetzelfde is als “alle beschikbare” – parameters in rekening te brengen. Er moet maar al te vaak aan die parameters ook een specifiek gewicht worden toegekend. En dat gewicht is naargelang de situatie – pure subjectiviteit in vele gevallen – compleet anders dan in andere gevallen.

Een ander paar mouwen is natuurlijk de kosten ten opzichte van de baten. Het heeft weinig zin om pakweg 100 dagen analyse en programmatie te steken om een planning te automatiseren die op jaarbasis niet veel meer dan 20 dagen in beslag neemt. Ook als is de theoretische terugwintijd een stuk boven de 100 dagen (de tijd van het opstellen van de parameters moet ook in rekening gebracht worden), de terugverdientijd hiervan is net iets te laag. De enige reden om toch met een dergelijk project verder te gaan, zou buiten het enge kader van het opstellen van de planning moeten bekeken worden. Zo heeft het wel zin indien er veel communicatie is rond de planning, er gigantisch veel co-ordinatie vereist is om de nodige parameters te verzamelen, de planning herhaaldelijk moet opgemaakt worden, etc.

Vader, echtgenoot, vriend, buur, collega en kennis.
Geen specifieke volgorde, geen enumeratie, "en" keuze lijst.
Voor de rest veel interesse en veel te weinig tijd.

Leave a comment