De grote stroompannen in West-Vlaanderen.

Deze morgen bij het vertrekken naar school stond ik stil, net als de andere richtingen, aan niet werkende lichten. Dan maar schoovoetend doorgereden en vlug even naar onze blauwe vrieden gebeld. Het gepiep en alarm op de achtergrond maakte al snel duidelijk dat er meer aan de hand was dan enkel dit ene verkeerslicht, maar ze wisten ervan.

Voor de rest niet veel opgemerkt behalve dat er van Blankenberge tot in Brugge geen enkel verkeerslicht nog werkte. Wat me wel opviel is dat er niet echt sprake was van chaos en de grote hoffelijkheid van vele chauffeurs (mezelf incluis natuurlijk).

Een paar keer proberen te bellen naar links en rechts, maar nooit verbonden geraakt. Ofwel overbelast, ofwel onmiddellijk onbeschikbaar netwerk, ofwel geen beltoon aan de andere kant.

Eenmaal Brugge centrum binnengereden al snel gemerkt dat er nergens elektriciteit was.

Onmiddellijke reactie: en wat met het netwerk, de servers maar vooral de koeling?

Op het werk aangekomen een spurtje naar het serverlokaal waar men al druk bezig was alles netjes af te sluiten. Uit voorzorg wegens helemaal geen idee hoelang alles wel ging duren, de hoofd UPS volledig afgesloten. De andere locaties natuurlijk niet te vergeten.

Dan maar naar het nieuws luisteren om te horen wat er precies was gebeurd. De geruchten via radio coulloir deden al stevig de rond (van de verbrandingsoven die ontploft was tot een halve aanslag). Het nieuws van negen uur bracht gelukkig iets meer rationele soelaas met de boodschap van een overijverige hoogtewerker.

Een stevig halfuur later hadden we opnieuw de nodige juice. En dan nu gecontroleerd alles opstarten maar (en gigantisch hopen dat er niets misgaat).

Om 10h28 was alles up and running, wat zeker we toch wel een flinke prestatie kunnen noemen.

En dan nu checken of er toch nog ergens fouten opduiken en eens overlopen wat er beter kan.

Vader, echtgenoot, vriend, buur, collega en kennis.
Geen specifieke volgorde, geen enumeratie, "en" keuze lijst.
Voor de rest veel interesse en veel te weinig tijd.

Leave a comment